Blog
Indukcia alebo sklokeramika: Aká varná doska je najvhodnejšia?
Varná doska je povinnou výbavou každej kuchyne. Či už na nej prihrievate instatnú polievku, alebo pripravujete trojchodové menu, jej používaniu sa nevyhnete. Prinášame vám preto niekoľko tipov na to, ako si vybrať správnu varnú dosku. Bude to indukcia alebo sklokeramika?
Síce sú obe na prvý pohľad na nerozoznanie, predsa medzi nimi existuje niekoľko podstatných rozdielov. Všimnete si ich na prvý pohľad pri varení aj bežnej práci v kuchyni.
Pomôžu vám odpovede na otázky
Pred výberom varnej dosky si najskôr odpovedzte na tri otázky: ako často varíte, aký druh energie v domácnosti používate (plyn alebo elektrinu) a či máte malé deti. Ak nemáte prístup k plynu a neradi by ste kupovali plynovú bombu, riešením je pre vás indukčná alebo sklokeramická varná doska, ktoré fungujú na elektrinu.
Ako si medzi nimi vybrať? Z hľadiska úspory energie a bezpečnosti vám odporúčame indukčnú varnú dosku. Oproti sklokeramickej má viac výhod než nevýhod. V súčasnosti patrí medzi najbezpečnejšie spôsoby varenia v domácnosti.
Úspora a bezpečnosť blízkych
Moderné indukčné dosky patria v súčasnosti medzi najúspornejšie varné dosky na trhu. Pri varení im uniká iba 10 % tepla. Bezpečnostnou výhodou je aj fakt, že sa zohrejú iba v prípade, keď je na nich postavený hrniec. Veľkým plusom je aj dotykové ovládanie.
Najväčším negatívom varenia na indukčnej doske je potreba špeciálnych hrncov s magnetickým alebo kovovým dnom, ktoré ju aktivujú. Indukcia totiž nezohrieva samotnú platničku a svoj povrch, ale iba nádobu. Vďaka tomu patrí medzi najbezpečnejšie kuchynské spotrebiče, ktoré nepopália deti a nespôsobia požiar.
Indukčné varné dosky sú rozhodne vhodnejšie, ak máte malé deti, ktoré neustále pobehujú okolo sporáka.
Ich výhodou oproti sklokeramickej varnej doske je aj to, že reagujú prakticky ihneď a teplo produkujú rovnomerne po celom spodnom obvode hrnca. Majú tiež oveľa nižšiu spotrebu energie. Nevýhodou je vyššia suma.
POZOR: Hoci povrch indukčnej varnej dosky nepáli, spodok hrnca je rovnako horúci ako keby ste varili na elektrickej varnej doske resp. plynovom sporáku.
Pozor na utierku v blízkosti platničky
Sklokeramická varná doska je šikovným nástupcom plynových varičov. Jej bežné rozloženie pozostáva zo štyroch plôch pre varenie s rôznou veľkosťou a nastaviteľnou intenzitou.
Dá sa však omylom zapnúť a hreje. Nemá totiž senzor na hrnce ako indukčná varná doska. Sklokeramika funguje na princípe špirál, ktoré sa zahrievajú a sálaním tepla privedú obsah hrnca do varu.
Jej najväčšou nevýhodou je, že môže ľahko spôsobiť popáleniny či zapáliť zabudnutú utierku položenú v blízkosti platničky. Sklokeramické varné dosky sú približne o 25 % lacnejšie než indukcia.
Výber je výhradne na vás
Základné rozdiely medzi indukčnou a sklokeramickou varnou doskou sú teda v spôsobe, akým zohrievajú obsah hrnca. Kým indukčná zohrieva hrniec a jeho obsah indukciou, sklokeramické varné dosky fungujú na princípe špirál.
Indukčné varné dosky nezohrievajú platničku. Sú preto bezpečnejšie. Nemôžu podpáliť zabudnutú utierku, servítku či ruku dieťaťa, ktoré si ju na ňu omylom položí.
Nevýhodou je len vyššia cena, ktorá sa ale môže kompenzovať faktom, že indukčné varné dosky sú energeticky menej náročné a počas varenia nimi uniká maximálne 10% tepla.