Blog
Viete, čím kŕmite svoj kávovar? 5 znakov kvalitnej kávy
Káva ako z kaviarne aj doma? To je sen mnohých kávičkárov. Trik spočíva v poriadnom kávovare a kvalitnej káve. Ako ju spoznáte a ktoré druhy káv sú medzi Slovákmi najobľúbenejšie?
Pri káve platí, že cena zvyčajne znamená kvalitu. Napriek tomu sa nedá riadiť len podľa nej. Dôležitý je aj obal, farba zŕn a samotné zomletie. Pri hľadaní ideálnej kávy sa vám zíde aj zopár informácií, ktoré nájdete priamo na obale. Poradíme, ktoré si treba všímať.
Najchutnejšia káva je čerstvo zomletá
Chuť čerstvo zomletej kávy nič neprekoná. Mletá káva sa naopak rýchlo znehodnocuje a stráca svoju podmanivú arómu aj chuť. Dôvodom je jej citlivosť na kyslík. Do svojho kávovaru preto zásadne kupujte iba celú zrnkovú kávu. Zabudovaný mlynček si s ňou hravo poradí a posunie chuť na novú úroveň.
Ak by ste uvažovali o mletej káve, siahnite po jemne mletej. Zvyčajne ju kúpite v menších baleniach. Hoci môže byť väčšie balenie cenovo výhodnejšie, kým ho miniete, káva na dne bude vzduchom znehodnotená.
100 % Arabica alebo Robusta?
Vo všeobecnosti sa na Slovensku (ale aj vo svete) pijú najčastejšie dva typy kávy. Stopercentná arabica alebo robusta. Oba typy sú rozdielne po chuťovej stránke. Líšia sa aj množstvom kofeínu. Robusta má pomerne špecifickú chuť, ktorá neulahodí každému. Arabica je naopak dostupná v rôznych príchutiach a obsahuje menej kofeínu. Vo všeobecnosti je považovaná za kvalitnejšiu a je aj drahšia.
Nech sa už rozhodnete pre ktorúkoľvek z nich, dbajte na jej akosť. Z každého typu kúpite na trhu takú, ktorá vás veľmi milo prekvapí. Výnimkou však nie sú ani také, ktoré by ste radšej nikdy neochutnali.
Poriadny obal je znakom dobrej kávy
Určite nemáme na mysli farebnosť a dizajn. Tie vás lákajú ku kúpe bez ohľadu na to, čo sa ukrýva vo vnútri. Ak chceme hovoriť o skutočnej kvalite, vzhľad obalu by vás nemal ovplyvniť.
Keďže je káva citlivá na kontakt so vzduchom, musí byť správne uskladnená a zabalená. Kvalitný obal spoznáte na prvý pohľad. Zvyčajne má vpredu jednosmerný ventil. Káva po upražení produkuje oxid uhličitý, ten musí ísť odniekiaľ von. Zároveň bráni ventil tomu, aby sa namiesto oxidu dostal do obalu vzduch.
Čítajte informácie na obale
Na obale sa zaujímajte aj o pôvod kávy, zloženie aj dátum praženia. Najchutnejšia káva je tá, ktorá bola upražená maximálne pred štyrmi týždňami. Pozor na to, že dátum praženia nie je to isté ako dátum expirácie.
Chuť kávy ovplyvňuje aj úroveň samotného praženia, ktorú nájdete rovnako uvedenú na obale. Čím sú zrná tmavšie, tým býva chuť zvyčajne výraznejšia a horkejšia.
Nepísaným pravidlom, ktoré vypovedá o kvalite kávy, je nadmorská výška. Zvyčajne platí, že čím je vyššia, tým je káva kvalitnejšia. Nemusí to byť vždy pravda. Všetko záleží od klimatického pásma, v ktorom rástla.
Zamerajte sa na špecializované predajne
Po dobrú kávu sa nechodí do supermarketov. Samozrejme, aj tu môžete kúpiť lepšiu kávu, ale za gurmánskym zážitkom a kávovými zrnami prvej akosti sa vyberte do špecializovanej predajne. V menšom špecializovanom obchode budete mať na výber z väčšieho druhu a zároveň vám dokáže personál poradiť vhodnú kávu podľa vašich obľúbených chutí.
V prípade, že máte možnosť vidieť priamo kávové zrná, kvalitnú kávu spoznáte podľa toho, že jej zrná sú nepoškodené, na povrchu lesklé a mali by mať rovnaký odtieň. Pre zaujímavosť, lesklý povrch vzniká počas praženia. Oleje, ktoré sa pôvodne nachádzajú v zrne, sa pri vyššej teplote dostávajú na povrch a vytvárajú typický odlesk.
V neposlednom rade, chuť vašej rannej šálky kávy výrazne ovplyvní samotný kávovar. Kvalitné prístroje na prípravu kávy dokážu vytvoriť dokonalú penu a počas prípravy zachovajú potrebnú arómu. Vedia pripraviť kávy rôznych druhov, nielen obyčajné espresso alebo kapučíno, ale aj špeciálne caffè americano alebo flat white.